Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΚΑΡΟΛΟΣ ΤΣΙΖΕΚ, σχήμα καρδιάς

ΣΧΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

ένα αφιέρωμα στον Κάρολο Τσίζεκ (γεν. 1922) με αφορμή τη δωρεά των έργων του στη συλλογή του
Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

« Θα χρειάστηκαν , σκέψου, δεκαετίες ίσως αιώνες δουλειά υπομονετική.
Μα και ένα σχήμα να δώσεις στην καρδιά σοδεν φτάνει μια ζωή
Κάρολος Τσίζεκ, στίχοι του ποιήματος «ΒΟΤΣΑΛΟ»


Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση – αφιέρωμα στον πολυσχιδή δημιουργό Κάρολο Τσίζεκ, με αφορμή τη δωρεά των έργων του στη συλλογή του ΜΜΣΤ. Η έκθεση – αφιέρωμα με τίτλο «ΣΧΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ», θα παρουσιαστεί στο μουσείο έως τις 29 Απριλίου 2012.
Ο τίτλος της έκθεσης απομονώθηκε από το ποίημα του Τσίζεκ, «Βότσαλο» και ολοκληρώνεται από τις τρεις λέξεις Δημιουργία-Γραφιστική-Γραφή που χαρακτηρίζουν την πολύχρονη εικαστική πορεία του Κάρολου Τσίζεκ που ξεκίνησε το 1944. Ο δημιουργός ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1929. Είναι ζωγράφος, γραφίστας, μεταφραστής και λογοτέχνης που δημιούργησε και υποστήριξε με την εκδοτική και εκθεσιακή του δραστηριότητα την καλλιτεχνική ζωή της πόλης ως συνεργάτης του περιοδικού Κοχλίας και της αίθουσας τέχνης «Διαγώνιος». Το 2000 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, ενώ το 2007 τιμήθηκε με το «ΕΒΓΕ Συνολικής προσφοράς στη Γραφιστική 2007».
Η συλλογή-δωρεά του Κάρολου Τσίζεκ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης περιλαμβάνει έργα τέχνης, εκδόσεις και αφίσες που χρονολογούνται από το 1942 έως το 2003. Στα έργα της έκθεσης κυριαρχούν το χρώμα, η τεχνική της μονοτυπίας, στην οποία πρωτοστάτησε ο καλλιτέχνης, και το κολλάζ. Όπως πιστεύει και ο ίδιος, οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ελευθερώνουν τη φαντασία και ενισχύουν την διάθεσή πειραματισμού για την επεξεργασία αισθητικών προβληματισμών. «Πρόκειται για δύο άκρα, τα οποία δεν κατόρθωσα καλά καλά να συνδυάσω, το υποσυνείδητο και τη λογική … Το σχέδιο είναι προϊόν μελέτης και σκέψης και η μονοτυπία μιας στιγμιαίας, συχνά τυχαίας έμπνευσης, και πολλές φορές μόνο το κολλάζ μπορεί εκ των υστέρων να τη φέρει σε κάποιο λογαριασμό. Το ένα το πηγαίνεις όπου θέλεις εσύ, το άλλο σε πηγαίνει.» Kάρολος Τσίζεκ
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τιμώντας το δωρητή και την πολύπλευρη συνεισφορά του στην πολιτιστική ζωή της πόλης διοργανώνει την έκθεση της δωρεάς των έργων ενός δημιουργού ιδιαίτερα συνδεδεμένου με την εικαστική ιστορία της Θεσσαλονίκης το 2012, έτος εορτασμού για την πόλη.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κάρολο Τσίζεκ για τη σπουδαία δωρεά του στο ΜΜΣΤ καθώς και την
κ. Μαριέττα Καραγιάννη, σύζυγο του Κάρολου Τσίζεκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: