Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟ ΜΜΣΤ...

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει το Θέατρο της Δευτέρας, σειρά θεατρικών παραστάσεων για το 2010, ξεκινώντας με τη θεατρική παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου SFORARIS, «Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες».

Η παράσταση
Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση-εγκατάσταση, μια site- specific promenade performance, η οποία δίνει την ελευθερία στους θεατές να σταθούν σε διαφορετικά σημεία του χώρου και παρακολουθώντας την εξέλιξη των ιστοριών να αναπτύξουν τη δική τους σχέση τόσο με τον χώρο όσο και με τα κείμενα. Το υλικό της είναι βασισμένο στις ιστορίες τριών δημοτικών τραγουδιών-τριών “Παραλογών” -και σε εικόνες ποιημάτων του Τάσου Λειβαδίτη.

Οι Παραλογές αυτές είναι: Της σκοτωμένης, Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα, και Η μάνα η φόνισσα.
Το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, η συναισθηματική “τρύπα” που προκαλεί στο ανθρώπινο είδος η επίγνωση ότι κάποτε θα πεθάνει, αυτό το ανικανοποίητο και μεταφυσικό, έρχονται να σχολιαστούνε με εικόνες, λέξεις και διασκευασμένες προτάσεις από έργα του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη.

Έχουν χρησιμοποιηθεί αυτούσιοι και διασκευασμένοι στίχοι από τα έργα :

Διασπορά, Νυχτερινός επισκέπτης, Μικρές ιστορίες, Απ’ το ημερολόγιο ενός υπηρέτη, Σκοτεινή πράξη, Ο διάβολος με το κηροπήγιο, Βιολί για μονόχειρα, Το έγκλημα , ο ποιητής και μερικά μήλα, Από τις εξομολογήσεις του Ματθία Χ., Βιβλίο για μεγάλα όνειρα, Βιολέτες για μια εποχή.

Το καλοκαίρι του 2009 η παράσταση επιλέχθηκε από την Επιτροπή του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ) και συμμετείχε στο πρόγραμμα ArtLocus: όλος ο Τόπος μια Σκηνή. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με διάφορους Δήμους της χώρας, οι οποίοι διέθεταν ιδιαίτερους αισθητικά και ιστορικά Δημόσιους Χώρους. Ο στόχος και η φιλοσοφία του ήταν η επανασήμανση των συγκεκριμένων χώρων σε σχέση με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό και η πρόταση μιας εκ νέου χρησιμοποίησής των. Τα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν οι Παραλογές ήταν :

• Οι Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος

• Ο Παλιός Ρώσικος Ναύσταθμος στον Πόρο

• Το Ελαιουργείο-Σαπωνοποιείο Χαριλάου στη Βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας

• Μια εγκαταλελειμμένη εξοχική κατοικία στην παραλία του Επιταλίου στην Ηλεία

• Και η πλατεία του χωριού Ποταμός στα Κύθηρα.



Παίζουν:

Άννα Ελεφάντη

Χριστίνα Μαξούρη

Αναστασία Μποζοπούλου

Βασιλική Σαραντοπούλου



Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία:

Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνική επιμέλεια-κοστούμια:

Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου

Ηχητικά περιβάλλοντα:

Γιώργος Σούτος

Μουσική διδασκαλία:

Κίκα Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: