Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Le Monde est surréaliste! Η Γιορτή του Υπερρεαλισμού στο ΜΜΣΤ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τη Γιορτή του Υπερρεαλισμού Le Monde est Surréaliste, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μiró και Υπερρεαλιστές» που εγκαινιάζεται στις 16 Οκτωβρίου του 2009. Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ, «Ο Μiró της Μαγιόρκα» στην οποία συμμετέχουν πέντε μουσεία της πόλης (στο πλαίσιο της κίνησης των «5Μ»), δίνεται η ευκαιρία στις σχολικές και πολιτιστικές ομάδες της πόλης να γνωρίσουν «τον πιο καθαρόαιμο των σουρεαλιστών», όπως συνήθιζε να λέει ο Breton.
Η έκθεση του ΜΜΣΤ, «Μiró και Σουρεαλιστές», παρέχει τη δυνατότητα εξοικείωσης με το κίνημα του Σουρεαλισμού, που τάραξε τη γαλλική κοινωνία της δεκαετίας του ‘30 και εξαπλώθηκε σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Ο Σουρεαλισμός δεν αποτέλεσε μόνο ένα καλλιτεχνικό κίνημα, αλλά αφορούσε τόσο την κοινωνία, όσο και την πολιτική. Ήταν μια επανάσταση που αναθεωρούσε την αντίληψη της πραγματικότητας, όχι μόνο της λογοτεχνικής και της καλλιτεχνικής, αλλά και της κοινωνικής.
Με αφορμή τη σημαντική έκθεση του ΜΜΣΤ, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλεί ομάδες μαθητών και σπουδαστών να παρακολουθήσουν το καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να διαβάσουν τα κείμενα της έκθεσης που δίνουν με τον καλύτερο τρόπο το στίγμα του κινήματος. Ο Breton, ο Man Ray, ο Picabia, ο Masson, ο Matta, ο Brauner, o Marcel Duchamp και ο Paul Klee συναντώνται με το Μiró στη Ροτόντα του Μουσείου, σε έναν κλειστό σουρεαλιστικό κύκλο…

Μπορούμε άραγε σήμερα να αναθεωρήσουμε την πραγματικότητα; Να δημιουργήσουμε εικόνες ενός άλλου κόσμου, που να συνδέουν το υποσυνείδητο με το συνειδητό, το όνειρο με την πραγματικότητα; Υπάρχουν γύρω μας εικόνες που μοιάζουν να προέρχονται από έναν “άλλο κόσμο”, ονειρικό, ουτοπικό; Με όχημα το ελεύθερο παιχνίδι της σκέψης και τους ποικίλους δημιουργικούς συνειρμούς, προ(σ)καλούμε τους νέους να μεταμορφώσουν την πραγματικότητα. Με σύνθημα τα λόγια των Rimbaud και Marx –«Να αλλάξουμε τη ζωή», «Να αλλάξουμε τον κόσμο»- καλούμε νέους ηλικίας 15-23 ετών (μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: ΙΕΚ, ΓΕΛ, Εννιαίων Λυκείων, Πολιτιστικών Οργανισμών), να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργικές προτάσεις, σε μια πρωτότυπη, διήμερη Γιορτή που διοργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου του 2009.
Μέσω της έκθεσης αλλά και ενός φακέλου, ο οποίος θα παρέχεται στους εκπαιδευτικούς με βιβλιογραφία και φιλμογραφία για το κίνημα του Σουρεαλισμού, οι νέοι θα δημιουργήσουν έργα με αφορμή το 1ο και το 2ο Σουρεαλιστικό Μανιφέστο αλλά και την αυτόματη γραφή.

Η συμμετοχή σας στην εκδήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Έργα που εφαρμόζουν σουρεαλιστικές πρακτικές όπως η αυτόματη γραφή ή εικονογράφηση σουρεαλιστικών κειμένων ή ποιημάτων. Τα έργα αυτά μπορεί να είναι:
o Έργα ζωγραφικής, κολλάζ, αφίσες
o Comics ή σκίτσο
o Τρισδιάστατες κατασκευές

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ: Έργα σε ψηφιακή μορφή των οποίων η σύνθεση, η θεματολογία και το ύφος εντάσσονται στο πνεύμα και τις πρακτικές του σουρεαλισμού:
o Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη φωτογραφία
o Videos (μέγιστη διάρκεια: 7΄)
o Animation (μέγιστη διάρκεια: 7΄)

LIVE ACTIONS/ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: Εφήμερες δράσεις με σουρεαλιστικό χαρακτήρα (συνδυασμός ονείρου –πραγματικότητας, οικείου -ανοίκειου, λογικού - παράλογου):
o Θεατρικό δρώμενο (μέγιστη διάρκεια: 7΄)
o Performance (μέγιστη διάρκεια: 7΄)
o Moυσική (ζωντανή συναυλία ή ηχογραφημένες συνθέσεις)


Οι συμμετοχές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις mmcart@mmca.org.gr και mm-pedia@mmca.org.gr με την ένδειξη στο θέμα: Fest-surreal μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου του 2009. Για περισσότερες πληροφορίες σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΜΜΣΤ. Υπεύθυνες: κα Μαβίνη Χριστίνα, κα Αναστασάκη Στέλα.





Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης www.mmca.org.gr
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002, 2310 281212, F: 2310 281567
E-mail: mmcart@mmca.org.gr
Ε- mail τμήματος Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων: mm-pEDia@mmca.org.gr


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΜΣΤ
πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: