Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

O Mark Titchner στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Mark Titchner
“Στην Πραγματικότητα Τώρα/Now For Reality”
10 Μαρτίου-30 Απριλίου 2011

Ο Mark Titchner, ένας από τους σημαντικότερους νέους βρετανούς καλλιτέχνες, παρουσιάζει σε δύο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης μια σειρά από έργα ειδικά σχεδιασμένα για την πόλη.
Καλεσμένος από το Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια σειρά από νέα έργα που θα παρουσιαστούν σε συνδυασμό με μια σειρά ομιλιών από τον ίδιο.
Ειδικότερα, η συνεργασία ανάμεσα στο ΜΜΣΤ και το ΜΙΕΤ δημιουργεί ένα δίκτυο χώρων σε κεντρικά σημεία της πόλης που παρουσιάζουν ειδικά σχεδιασμένα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.

Το project του Mark Titchner περιλαμβάνει τα εξής έργα:

“Attention and Habituation”

Πρόκειται για μια εγκατάσταση, που αποτελείται από 10 βίντεο και παρουσιάζεται στο Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έχει φτιαχτεί ειδικά για το χώρο.

ΜΜΣΤ, Project Space, 10/03 ως 30/04

“Στην Πραγματικότητα Τώρα / Now For Reality”
Ένα μπάνερ, έργο του καλλιτέχνη φτιαγμένο ειδικά για τη Θεσσαλονίκη σε δύο εκδοχές.
Θα αναρτηθεί:
- στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Πλατεία ΧΑΝΘ, 10/03 ως 30/04),
- στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, 10/03 ως 30/04)

“The Last Ten Years”

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο βίντεο του καλλιτέχνη, που αναφέρεται στην παγκόσμια ιστορία των τελευταίων 10 ετών. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι στην Γκαλερί Vilma Gold του Λονδίνου.
Βιτρίνα του Βιβλιοπωλείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 10/03 ως 29/04 (νυχτερινές ώρες, εκτός Σαββάτου & Κυριακής)
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες, από τον ίδιο τον καλλιτέχνη:

Ο Titchner θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα πραγματοποιήσει τρεις ομιλίες (10, 11 και 12 Μαρτίου), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στις οποίες θα παρουσιάσει τη δουλειά του σε σχέση με ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη τέχνη αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα γενικότερα.

Πρόγραμμα:
Πέμπτη, 10/03, 18.00, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμφιθέατρο
Γνωριμία με τον καλλιτέχνη και το έργο του
Παρασκευή, 11/03, 20.00, Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
(Τσιμισκή 11)
“My life in words”
Ομιλία του καλλιτέχνη γύρω από τη χρήση κειμένου στη δουλειά του.


Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του βίντεο “The Last Ten Years” στην πρόσοψη του Βιβλιοπωλείου (στη συνέχεια το έργο θα προβάλλεται καθημερινά, ως τις 29/04, κατά τις νυχτερινές ώρες, εκτός Σαββάτου και Κυριακής).
Σάββατο, 12/03, 13.00, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Project Space
“Why are we what we are rather than what we’re not?”
Ομιλία του καλλιτέχνη με θέμα την επιρροή της αισθητικής και της γλώσσας των μίντια στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.

---

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Titchner δημιουργεί μια προσωπική γλώσσα και αφήνει το θεατή να αποφασίσει τον τρόπο “ανάγνωσής” της. Μέσα από τη δουλειά του επιχειρεί να μας προβληματίσει για την αλήθεια των πληροφοριών που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, ενώ αμφισβητεί την τυφλή υπακοή στην επιστήμη, τη θρησκεία και το πολιτικό κατεστημένο.
«Βασικό χαρακτηριστικό του προβληματισμού του και μόνιμο γνώρισμα της δουλειάς του είναι η διαπραγμάτευση της σχέσης καλλιτεχνικού έργου και θεατή. Σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετική πρακτική, ο Titchner πειραματίζεται αλλά και πραγματώνει μια βήμα-βήμα διαδραστική σχέση με τον θεατή». (Άρτεμις Ποταμιάνου)
Ο καλλιτέχνης θα επανέλθει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2012, με μια έκθεση σχεδιασμένη ειδικά για το Μουσείο, σε επιμέλεια της Άρτεμης Ποταμιάνου.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Titchner θεωρείται ένας από τους χαρισματικούς νέους βρετανούς καλλιτέχνες. Γεννήθηκε το 1973 στο Λούτον της Αγγλίας και σπούδασε στο Central St. Martins College of Art and Design στο Λονδίνο. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγεται ήδη μία υποψηφιότητα για το Βραβείο Τέρνερ του 2006, το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις (Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαδρίτη, Βερολίνο) και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας (2007).

---

Info

Καλλιτεχνικός συντονισμός: Άρτεμις Ποταμιάνου

Διοργάνωση:
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
British Council
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Υποστήριξη:
THE MET HOTEL
Casa Papaioannou
---

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ), 546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002 & 2310 281212, Φ: 2310 281567 www.mmca.org.gr, http://mmcart.blogspot.com/
mmcart@mmca.org.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 10.00-18.00 / Τετάρτη, 10.00-22.00, Παρασκευή, 10.00-19.00 / Κυριακή, 11.00-15.00 / Δευτέρα κλειστά
---

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
PROJECT SPACE

Στόχος του Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι να ρίξει φως στη στιγμή της γέννησης της ιδέας που οδηγεί στη δημιουργία του σύγχρονου έργου τέχνης.

Στο χώρο του Project Space δημιουργείται το στούντιο του καλλιτέχνη, όχι με τρόπο σκηνογραφικό (ως απεικόνιση μιας υλικής πραγματικότητας), αλλά με τρόπο μεταφορικό: η γέννηση της έμπνευσης συλλαμβάνεται μέσω του υλικού αναφοράς του καλλιτέχνη (βιβλία, ταινίες, μουσική κ.λπ.), καθώς και μέσω συζητήσεων με επιμελητές και θεωρητικούς ή ακόμη και με άλλους καλλιτέχνες. Το “μέσον” είναι καθετί που μπορεί να προκαλέσει την έμπνευση.
Συγχρόνως, στο “εκθεσιακό” τμήμα του χώρου δε στήνεται μια έκθεση με την τυπική της μορφή, αλλά μια καταγραφή του έργου του καλλιτέχνη, ή ακόμη και μια παρουσίαση έργων άλλων καλλιτεχνών, αν αυτό είναι η θέληση ή ο προβληματισμός ή το κέντρισμα που θέλει να προκαλέσει. Ο τρόπος παρουσίασης και η διαμόρφωση του χώρου θα αποφασίζεται κάθε φορά μαζί του και σε συνάρτηση με το έργο του.
Απώτερος στόχος του Project Space είναι να καταστεί το κοινό –ειδικό και μη (φιλότεχνοι, φοιτητές, νέοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες του χώρου, γενικό κοινό…)– μάρτυρας ή ακόμη και συμμέτοχος μιας δημιουργικής διαδικασίας, με τρόπο διαδραστικό και διαφωτιστικό.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσκαλούνται με κριτήριο τη φύση της δουλειάς τους και τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιήσουν τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες ως εμπειρία εποικοδομητική για τους ίδιους και για το κοινό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: