Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

I would like to give you my heart for ever ZHTA-MI στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης...Μη το χάσετε!

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΑ-ΜΙ

I would like to give you my heart for ever ZHTA-MI
Μια ταινία-ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κιούκα


Μετά την έκθεση «I would like to give you my heart, ΖΗΤΑ-ΜΙ 1955-2010», που οργανώθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Δεκέμβρη 2010, ολοκληρώθηκε και η ομώνυμη ταινία-ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κιούκα.

Στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου Αιώνα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σας προσκαλεί στις προβολές της ταινίας:

Α΄ προβολή: 12 Μαρτίου 2011, 17:30 Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, Λιμάνι
Β΄ προβολή: 13 Μαρτίου 2011, 11:00 Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, Ολύμπιον
Εισιτήρια πωλούνται στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ

Στην ταινία περιλαμβάνονται ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ των Μίνα Ζάννα, Κατερίνας Καμάρα, Μάρω Λάγια, ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ των Παύλου Βασιλειάδη, Άρι Γεωργίου, Στέργιου Δελιαλή, Πέγκυς Ζουμπουλάκη, Δέσποινας Ηλιάδη, Γιώργου Κορδομενίδη, Γιώργου Λαζόγκα, Ιωάννας Μανωλεδάκη, Κώστα Μαρίνου, Δημήτρη Μαρωνίτη, Θούλης Μισιρλόγλου, Γιάννη Μπουτάρη, Σάκη Παπαδημητρίου, Λίας Παπαηλία, Τίτου Πατρίκιου, Παύλου, Παύλου Σάμιου, Ξανθίππης Σκαρπιά-Χόιπελ, Αλέξανδρου Τομπάζη, Κώστα Τσόκλη, Μίμη Φατούρου, Δανάης Χατζόγλου, Ντίνου Χριστιανόπουλου, ΔΗΛΩΣΕΙΣ των Σπύρου Βούγια, Άντας Καμάρα, Αταλάντης Σιάγα, Γιάννη Χατζηγώγα.


Όπως γράφουν ο Αντώνης Κιούκας, η Κατερίνα Kαμάρα και η Μάρω Λάγια:
«ZHTA-MI 1955-2010: 55 χρόνια μιας αισθητικής περιπέτειας
Το 1955 ο Παύλος Ζάννας και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, από τα αρχικά των οποίων προέκυψε το όνομα ΖΗΤΑ-ΜΙ, άνοιξαν ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, που στην αρχή πουλάει γραφομηχανές Olivetti και εισαγόμενους δίσκους κλασικής μουσικής και Jazz. Το 1958 η Μίνα Ζάννα πρόσθεσε στο μαγαζί αντικείμενα καλλιτεχνικού χαρακτήρα, με έμφαση στην ελληνική λαϊκή τέχνη.
Για τη γενιά του ’60 το ΖΗΤΑ-ΜΙ είναι ένα σύμβολο. Κλασσική μουσική και jazz, οι συναντήσεις, οι ποιητές, οι σινεφίλ. Λέσχες και Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τα περιοδικά, η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», οι ωραίοι έφηβοι, οι ωραίες έφηβες, το πάθος της γενιάς των κινημάτων, η Δημοκρατική Άμυνα, η δικτατορία.

Το 1970 αρχίζει η συνεργασία του ΖΗΤΑ-ΜΙ με την Μάρω Λάγια και την Κατερίνα Καμάρα. Ο εικαστικός κόσμος εισβάλλει δυναμικά στο προσκήνιο. 320 εκθέσεις, οι πρωτοπόροι, οι επαναστάτες, οι τελειομανείς, οι σχολές, οι αυτοδίδακτοι. Ζωηρές πολιτικές συζητήσεις, μαθήματα ποίησης στο πατάρι, νεαρές γυναίκες με πάθος για αυτογνωσία. Η μικρή γκαλερί γεμάτη με όνειρα των νέων καλλιτεχνών της χώρας. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εδώ γεννιέται.
Όλα αυτά τα 55 χρόνια το ΖΗΤΑ-ΜΙ δεν υπήρξε μόνο ένα μαγαζί, μια γκαλερί και ένας χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά ένα στέκι, ένα σημείο αναφοράς, ένας «τόπος» για τους πνευματικούς ανθρώπους, τους λογοτέχνες, τους εικαστικούς, τους κοινωνικά ενεργούς πολίτες, αλλά κι εκείνους τους απλούς ανθρώπους που μέσα σε μια κλειστή κοινωνία είχαν τα μάτια τους στραμμένα στον κόσμο, στο καινούργιο και στο μέλλον.
Tρεις γενιές θα μπορούσαν να πουν: «Ναι, ήμασταν όλοι εκεί!»
...κι αυτό είναι το θέμα αυτής της ταινίας...»

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154, ΔΕΘ
54636 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310.240002, τηλ/φαξ 2310.281567
http://www.mmca.org.gr/











Δεν υπάρχουν σχόλια: