Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ: ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ

Δελτίο Τύπου


ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ: ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ

Επιμέλεια Έκθεσης : Έφη Στρούζα
Διάρκεια : 18 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2011
Εγκαίνια : Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011, 20:00

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Μαρία Μυλωνά Κυριακίδη: Αυτοπροσωπογραφία. Η έκθεση διοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την επιμελείται η ιστορικός τέχνης Έφη Στρούζα. Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στις 20:00 και θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαρτίου 2011.

Η Μαρία Μυλωνά – Κυριακίδη (1942 – 2010) γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου έζησε και εργάστηκε. Η ροπή της στις καλές τέχνες εκδηλώνεται από μικρή ηλικία. Η εξοικείωσή της με τη μοντέρνα τέχνη συντελείται, αρχικά, μέσα από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και το έργο της μητέρας της, της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά. Σπούδασε ζωγραφική στην σχολή Βακαλό (1962-1965), με καθηγητή τον Π. Τέτση. Από το 1973, είχε διοργανώσει πάνω από 10 ατομικές εκθέσεις και είχε συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αισθητική διάπλαση της ιδίας, όμως, διευρύνεται από τα ερεθίσματα που της δίνουν ορισμένες από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μοντέρνας τέχνης, από τον Picasso, τον Kandinsky και, κυρίως, από το έργο του Max Ernst.
Όπως αναφέρει η Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης Έφη Στρούζα: Η προσωπική καλλιτεχνική της φυσιογνωμία χαρακτηρίζεται από μια αδιάκοπη, ανήσυχη αναζήτηση στους πολλαπλούς εκφραστικούς δρόμους της ζωγραφικής, τους οποίους προσεγγίζει με μεγάλη ελευθερία, υιοθετώντας ένα μεγάλο φάσμα διαφορετικών τεχνικών, σχέδιο, λάδια, ακρυλικά, κολάζ, μικτές τεχνικές, λάδι και αποτυπώματα σε καμβά, μονοτυπίες, κ.ά..
Σταθερή μέθοδος στην πορεία εξέλιξης της δουλειάς της υπήρξε η εκμετάλλευση κάθε διαφορετικού εκφραστικού τύπου, που επέλεγε, είτε παραστατικού είτε αφηρημένου, ως εργαλείου άντλησης των δικών της οραμάτων, της δικής της προσωπικής ερμηνείας του κόσμου, της ιστορίας και της τέχνης. Στα έργα της, η ρεαλιστική γραφή πλέκεται συνέχεια με το χώρο του φανταστικού, δημιουργώντας μια ονειρική ατμόσφαιρα, απ’ όπου αναδύεται η φυσιογνωμία του δικού της σύνθετου ψυχισμού.
Μέσα από αυτή τη διαλεκτική προσέγγιση με τις γλώσσες της μοντέρνας τέχνης, υφαίνει σταδιακά διαφορετικά δείγματα γραφής, που αναπτύσσονται σε διάφορες θεματικές ενότητες έργων, όπως οι αυτο-προσωπογραφίες, οι υπερρεαλιστικές νεκρές φύσεις, τα χέρια, οι αναπαραστάσεις μικροοργανισμών στη φύση, οι πολυάριθμες συνθέσεις ανθρώπινων μορφών ή πορτρέτων σε χώρους θολούς, απροσδιόριστους έως τη σειρά έργων μικτής τεχνικής, με κύριο θέμα τη διχτυωτή ύφανση, τις δικτυώσεις, όπως τις αποκαλεί.
Σημειώνει η ίδια σ’ ένα σπάνιο εξομολογητικό σημείωμά της, στον κατάλογο της αναδρομικής έκθεσης, 1975-1999, στη Γκαλερί Αδάμ: «Γύρω μας υπάρχουν αμέτρητα ερεθίσματα, από τα απλά καθημερινά μέχρι αυτά που πηγάζουν από συναισθήματα που αναβλύζουν συνεχώς από μέσα μας και θέλουν να βγούν στην επιφάνεια...Δεν μπορώ, λοιπόν, να επαναλαμβάνομαι».
Αν και χαμηλού προφίλ μέσα στη βοερή ατμόσφαιρα της καλλιτεχνικής σκηνής, η Μαρία Μυλωνά-Κυριακίδη άφησε πίσω της ένα γνήσιο δείγμα ελεύθερης κίνησης του καλλιτέχνη ανάμεσα στους πολλαπλούς εκφραστικούς δρόμους της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, σε αναζήτηση της αυθεντικότητας της προσωπικής γραφής.


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για τους μαθητές ή άλλες ομάδες κοινού μετά από συνεννόηση.
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελένη Κωτσαρά, eleni.kotsara@mmca-mam.gr

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
http://www.mmca-mam.gr/
Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο
10554 Αθήνα
T: 210 3215717
F: 210 3215712
http://mouseioalexmylona.blogspot.com/
mam@mmca-mam.gr

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο : 11.00 – 19.00
Πέμπτη : 13.00 – 21.00
Κυριακή : 11.00 – 16.00
Δευτέρα & Τρίτη : Κλειστά

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
http://www.mmca.org.gr/
Εγνατία 154
546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002 & 2310 281212
F: 2310 281567
mmcart@mmca.org.gr

Με την υποστήριξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: