Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ELEMENTS II
MADELEINE DIETZ & ANNETTE SAUERMANN
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 20.00

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) φιλοξενεί την έκθεση “Elements II”, που παρουσιάζει έργα δύο γυναικών καλλιτεχνών από τη Γερμανία, των Madeleine Dietz και Annette Sauermann.
Οι δύο καλλιτέχνιδες έχουν εκθέσει σε μουσεία και γκαλερί στην Ευρώπη και την Αμερική, έχουν λάβει βραβεία για τη δουλειά τους, και έργα τους ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Πρόσφατα, η Annette Sauermann παρουσίασε τη δουλειά της σε ατομική έκθεση στο Rheinisches Landesmuseum της Βόννης. H Madeleine Dietz συμμετείχε το 2007 στην έκθεση “Side by Side”, στο πλαίσιο της Documenta 12 του Κάσελ.
Το περιοδικό Sculpture έγραψε για την πρόσφατη κοινή τους έκθεση στην Grimaldis Gallery στη Βαλτιμόρη των Η.Π.Α.: «Οι δύο καλλιτέχνιδες ενσωματώνουν στη δουλειά τους αντιθετικά στοιχεία… Το αποτέλεσμα στα έργα της Dietz είναι πιο σκοτεινό, ενώ στη δουλειά της Sauermann πιο ανάλαφρο. Όπως και να έχει, η κοινή παρουσίαση των έργων τους σε ένα χώρο παράγει μια εξαιρετική έκθεση.» (Glenn Harper, περιοδικό Sculpture, Νοέμβριος 2010)
Το Μάιο του 2004, όταν η δουλειά της Annette Sauermann παρουσιάστηκε στην Art Athina από την C. Grimaldis Gallery, η κριτικός τέχνης Μαρία Μαραγκού (Πρόεδρος πλέον του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών - AICA) έγραψε σχετικά: «Γλυπτά στα οποία μετέχει το μπετόν και το ανάλαφρο διαφανές χαρτί, που κάνουν ένα εξαιρετικό διάλογο με το φως και ανοίγουν δρόμο σε μια γλυπτική ποιητική που δεν μιμείται, δεν εντάσσεται και λειτουργεί στο χώρο με όρους δημόσιας θέασης και ιδιωτικής ματιάς. … Το έργο της Sauermann είναι η νέα γνωριμία που αποκτήσαμε στη φετινή Art Athina.» (Ελευθεροτυπία, 10/05/2004)

Τα έργα των Madeleine Dietz και Annette Sauermann διαχειρίζονται βασικά υλικά της μοντέρνας και σύγχρονης γλυπτικής (χώμα, φως, ατσάλι, μπετόν, πλεξιγκλάς) με τρόπο αντίστοιχο της αρχιτεκτονικής, για να «χτίσουν» εικόνες. Οι δύο καλλιτέχνιδες χειρίζονται με καθαρά εικαστικό τρόπο το λεξιλόγιο της αρχιτεκτονικής, για να δημιουργήσουν έργα επίτοιχα, που θυμίζουν άλλοτε διακοσμητικά αρχιτεκτονικά στοιχεία (ανάγλυφα) και άλλοτε τρισδιάστατα έργα, ζωγραφικά ή ελεύθερα στο χώρο, που παραπέμπουν σε φέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία (τοίχους, στύλους), η χρηστικότητα των οποίων έχει καταργηθεί, ή ακόμη, σε ιδιότυπα κτίσματα/μνημεία.
Ο επισκέπτης της έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει την ευκαιρία μέσα από την αντιπαράθεση των έργων στο χώρο, την εναλλαγή των υλικών και των σωματικών εναυσμάτων που αυτά προκαλούν, να αντιληφθεί την περιδιάβασή του ανάμεσα στα έργα ως μια εμπειρία εξερεύνησης των προσωπικών και συλλογικών ορίων.

Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με την C. Grimaldis Gallery (Βαλτιμόρη, ΗΠΑ) και το Projektbuero Maria Riga (Άαχεν, Γερμανία).
Υποστηρίζεται από το Ξενοδοχείο The MET
Κείμενο – επιμέλεια στησίματος: Λυδία Χατζηιακώβου
Διάρκεια: 29 Ιανουαρίου-27 Μαρτίου 2011
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εγνατία 154 (ΔΕΘ-Helexpo) 546 36 Θεσσαλονίκη
Xορηγοί Μουσείου: Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006», Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», HELEXPO-ΔΕΘ, ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, Ασφαλιστικός Οργανισμός Νταλιάνη ΕΠΕ / karavias associates art/Lloyd’s Coverholder, ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
Χορηγός επικοινωνίας : ΕΡΤ 3

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 10.00-18.00
Τετάρτη, 10.00-22.00, Παρασκευή, 10.00-19.00
Κυριακή, 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Τ. 2310 240 002, Φ. 2310 281 567
Email: mmcart@mmca.org.gr
http://www.mmca.org.gr/
http://www.mmcart.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: