Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

«Έλληνες ζωγράφοι από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Έλληνες ζωγράφοι από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας»

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 20:00 στο ΜΜΣΤ

Διάρκεια έκθεσης: 23.2.2010-9.5.2010

Συνέντευξη Τύπου : Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 12:00 στο ΜΜΣΤ

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Εθνική Τράπεζα διοργανώνουν εκτενές αφιέρωμα στην Ελληνική ζωγραφική με επιλογές έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που ανήκουν στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας.

Η Εθνική Τράπεζα, το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας, αμέσως μετά την ίδρυσή της, το 1841, επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στην καλλιτεχνική δημιουργία, την οποία στήριξε με ποικίλους τρόπους. Είναι το πρώτο ανάμεσα σε ανάλογα ιδρύματα που καθιέρωσε τη συγκρότηση καλλιτεχνικής συλλογής. Ο πυρήνας της αποτελείται από έργα που παραγγέλθηκαν σε καλλιτέχνες αναγνωρισμένους την εποχή ίδρυσής της και κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, στα οποία απεικονίζονται προσωπικότητες συνδεδεμένες με τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της. Η Εθνική Τράπεζα, εξακολουθεί να αναθέτει σε αναγνωρισμένο ζωγράφο κάθε εποχής να φιλοτεχνήσει την προσωπογραφία κάθε αποχωρούντος διοικητή της. Έτσι στο πέρασμα των εκατόν εβδομήντα περίπου χρόνων της λειτουργίας της, οι προσωπογραφίες των διοικητών που έχουν συγκεντρωθεί, συγκροτούν μια ολοκληρωμένη portrait gallery, οποία εκτός από το ότι περιέχει έργα των επιφανέστερων καλλιτεχνών κάθε εποχής, συγχρόνως καταγράφει την ιστορία της ελληνικής προσωπογραφίας.

Παράλληλα οι διοικήσεις της Τράπεζας, άρχισαν συστηματικά να συγκεντρώνουν έργα με βασικό στόχο τον εξωραϊσμό και τη διακόσμηση των χώρων. Έργα σημαντικών καλλιτεχνών κάθε εποχής πλουτίζουν τη συλλογή της, με αποτέλεσμα να καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα της νεοελληνικής τέχνης. Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα απέκτησε μερικά μοναδικά έργα που αναδεικνύουν το μουσειακό χαρακτήρα της συλλογής. Βασικό κριτήριο για τον εμπλουτισμό της τίθεται πλέον η συνειδητή επιλογή έργων, που είτε καλύπτουν κενά συγκεκριμένων δημιουργών, ή καλλιτεχνικών ρευμάτων, είτε ορισμένων εποχών με γνώμονα πάντα, εκτός από την ιστορική σπουδαιότητα, την άριστη καλλιτεχνική ποιότητα. Αριστουργήματα της νεοελληνικής τέχνης προστίθενται στη συλλογή η οποία, αν και φιλοδοξεί να δώσει με πληρότητα την εξελικτική πορεία της νεοελληνικής τέχνης, ωστόσο διασώζει έργα μοναδικά, αποκαλυπτικά για ξεχωριστές στιγμές της δημιουργίας των καλλιτεχνών.

Η καλλιτεχνική συλλογή της Εθνικής Τράπεζας καλύπτει σχεδόν όλες τις περιόδους της ιστορίας της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα. Χωρίς να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχουν κενά, ωστόσο με τις αγορές των τελευταίων χρόνων, συμπληρώθηκαν καλλιτεχνικές περίοδοι και συμπεριλήφθηκε το έργο των καλλιτεχνών που δεν αντιπροσωπεύονταν στη συλλογή, ώστε σήμερα να είναι δυνατόν να λεχθεί ότι η συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, μέσα από τις ειδικές συνθήκες διαμόρφωσής της που καλύπτουν σχεδόν εκατόν εβδομήντα χρόνια συλλεκτικής δραστηριότητας, εξιστορεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο την πορεία και την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης.

Έτσι, η έκθεση αρχίζει με τα έργα των πρώτων χρόνων της δημιουργίας της συλλογής στα μέσα του 19ου αιώνα και καταλήγει στους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι οποίοι στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 βρίσκονταν ήδη σε ακμή. Οι μεταπολεμικοί καλλιτέχνες, που αντιπροσωπεύονται σημαντικά στη συλλογή, πιστεύουμε ότι θα παρουσιασθούν μελλοντικά σε δεύτερη έκδοση.

Η Εθνική Τράπεζα θεωρεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση να συμμετάσχει στην έκθεση το Δίκτυο η "Κίνηση των Πέντε Μουσείων" (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) που έχει οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα να έρθουν σε επαφή με έργα της νεότερης ελληνικής τέχνης. Τα 5 Μουσεία και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας είναι εστίες πολιτισμού με έντονη παρουσία στη ζωή της πόλης. Η κάθε επί μέρους έκθεση διαμορφώθηκε με επιλογές έργων που προσδιορίστηκαν σύμφωνα με το αντικείμενο του κάθε μουσείου.

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα εκτεθεί ο κύριος κορμός της συλλογής έργων ζωγραφικής της Εθνικής Τράπεζας που καλύπτει όλο το φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον 19ο ως τον 20ο αιώνα.

Στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας θα παρουσιαστεί η συλλογή των προσωπογραφιών, η οποία αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή και ολοκληρωμένη ενότητα. Εκτός από έργα ζωγραφικής, θα εκτεθούν προτομές σε μάρμαρο ή μπρούντζο αρκετών διοικητών, καθώς και μια ιδιαίτερα σημαντική συλλογή χαρακτικών με προσωπογραφίες ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιασθούν έργα με αναφορές στην αρχαιότητα. Όπως είναι γνωστό ο αρχαίος κόσμος, η κλασική σκέψη και έκφραση, χρησιμοποιήθηκε ως ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης από την Αναγέννηση ως σήμερα, όχι μόνο θεματικά αλλά και ως πνεύμα και ιδέα που επιδέχεται επαναπροσδιορισμούς με βάση τις αρχές του μέτρου, της αρμονίας, της ισορροπίας.

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη δεκαετία του 1930, στη διαμόρφωση της νέας ελληνικής τέχνης που κινήθηκε ανάμεσα στο μοντερνισμό και τη βυζαντινή ή τη λαϊκή παράδοση.

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα θα εκτεθούν έργα ζωγράφων που άρχισαν τη δράση τους στις αρχές του 20ου αιώνα στον απόηχο της επιρροής και εξάπλωσης του ιμπρεσιονισμού. Οι καλλιτέχνες αυτοί, αποδέχονται τις αρχές και τους κανόνες του Ιμπρεσιονισμού και στρέφονται στην απεικόνιση της φύσης, μέσα στο πλαίσιο μιας υπαιθριστικής ζωγραφικής.

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη θα παρουσιαστεί το video που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Άγγελος Σκούρτης, κάνοντας μια περιήγηση σε υπερσύγχρονα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, μοντέρνας αισθητικής ή σε παλαιότερα ανακατασκευασμένα κτίρια, όπου υπάρχουν καλλιτεχνικές επεμβάσεις καταξιωμένων δημιουργών, ενταγμένες στο χώρο.

Η Εθνική Τράπεζα διαχρονικά, από την ίδρυσή της έως σήμερα, συνεχίζει με αυξανόμενο ρυθμό τη στήριξη των τεχνών και την έντονη συμμετοχή της στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς έρχεται αρωγός, με ένα ευρύτερο χορηγικό πρόγραμμα, σε θέματα εκπαίδευσης, τεχνών, επιστήμης και περιβάλλοντος.



ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Eπικοινωνία:

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

www.mmca.org.gr / www.mmcart.blogspot.com

Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 240002, 2310 281212, F: 2310 281567 E: mmcart@mmca.org.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο: 10.00-18.00

Τετάρτη : 10.00-22.00, Παρασκευή : 10.00-19.00

Κυριακή : 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά

Ξεναγήσεις και Εκπαιδευτικά Προγράμματα μετά από συνεννόηση

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη νέα έκθεση που ετοιμάζετε και ως μητέρα παιδιού του Παίζω – Μαθαίνω-Δημιουργώ είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που τα παιδιά θα δουν μια τέτοια έκθεση. Παρακολουθούμε το πρόγραμμα πολλά χρόνια και είμαστε ικανοποιημένοι με τα εκπαιδευτικά σας προγράμματα. Το δεύτερο κύκλο βέβαια της φετινής χρονιάς παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα αφού τα τμήματα είναι πολυπληθή και ο συντονισμός είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Σας κάνω αυτό το σχόλιο με πολύ αγάπη γιατί θα ήθελα το επίπεδο να παραμείνει υψηλό και τα παιδιά να κερδίζουν από την όλη διαδικασία. Σκεφτείτε λοιπόν, να κάνετε πιο μικρά τμήματα (όπως στον πρώτο κύκλο) για να γίνεται και καλή διεξαγωγή.
Σας ευχαριστώ και πάλι.

Μαρία