Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Εξωτερικές σχέσεις. Νέοι Αρχιτέκτονες από τη Γερμανία στο ΜΜΣΤ

Δελτίο Τύπου



Εξωτερικές σχέσεις. Νέοι Αρχιτέκτονες από τη Γερμανία
Αuslandsbeziehungen. Junge Architekten aus Deutschland
Μία έκθεση του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων (ifa)

Εγκαίνια : Τετάρτη, 18.01.2012, ώρα 19.30 στο
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (HELEXPO/ Δ.Ε.Θ.)
Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο εντεταλμένος της ifa κ. Thomas Kaufhold
Διάρκεια Έκθεσης: 18.01.2012-19.02.2012

Συνδιοργάνωση : Tμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ /Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Ινστιτούτο Γκαίτε

Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων της :
1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης

Αρχιτεκτονική και Πόλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Θεσσαλονίκη 2012ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 18.01 -26.02.2012

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Goethe-Institut διοργανώνουν την έκθεση «Εξωτερικές σχέσεις. Νέοι Αρχιτέκτονες από τη Γερμανία», μία έκθεση του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων (iFA). Η έκθεση παρουσιάζει 14 αντιπροσωπευτικά διεθνή έργα νέων αρχιτεκτόνων από τη Γερμανία που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή κτιρίων, στην εσωτερική διακόσμηση, την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική τοπίου, κυρίως μετά το 2004.

Τα έργα, που έχουν επιλεγεί, αποτυπώνουν τη δημιουργική δράση μιας ολόκληρης γενιάς νέων αρχιτεκτόνων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει για το ifa, Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων, η κ. Romana Schneider. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από μια διεθνή κριτική επιτροπή, με στόχο να προβάλλουν την πολιτιστική κατανόηση σε ένα πολύπλοκο κόσμο μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή. Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Ινστιτούτου Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων (IFA) και του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων (BAK).
Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Τα επιλεγμένα παραδείγματα από τους τομείς υπέργειων κατασκευών, αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου αποκαλύπτουν το εύρος των ικανοτήτων μιας νέας γενιάς αρχιτεκτόνων. Δείχνουν πώς οι νέοι αρχιτέκτονες ασχολούνται με τα υπάρχοντα κτίρια σε μια ξένη χώρα, πώς χρησιμοποιούν και συμπληρώνουν διαφορετικά το υπάρχον, πώς δημιουργούν κάτι νέο υπό ασυνήθιστες συνθήκες.

Σύγχρονα ερωτήματα επιλύονται με ευαισθησία, διατηρώντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στην αειφορία και τις νέες τεχνολογίες.

Σε αντίθεση με το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τη θεαματικότητα και τη λατρεία των σταρ, η έκθεση αυτή παρουσιάζει καινοτόμα αρχιτεκτονικά έργα που προβάλλονται χωρίς εντυπωσιασμούς, με αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, ενώ συγχρόνως διατηρούν μια σταθερή αναφορικότητα στον τόπο, για τον οποίο δημιουργήθηκαν.


http://www.ifa.de/en/exhibitions/exhibitions-abroad/architecture/international-relations/

Xορηγοί Μουσείου: Yπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006», Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», HELEXPO-ΔΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: