Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ράνια Εμμανουηλίδου - “Ορλάντο” στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
PROJECT SPACE
Ράνια Εμμανουηλίδου - “Ορλάντο”
Εγκαίνια: 6 Μαΐου, 20.30
Διάρκεια: 7 Μαΐου – 26 Ιουνίου 2011

Το Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την καινούρια δουλειά μιας ντόπιας εικαστικού, της Ράνιας Εμμανουηλίδου.
Ο τίτλος της έκθεσης, “Ορλάντο”, αποτελεί σαφή αναφορά στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ και παραπέμπει στη θεματολογία των έργων, που παίζει με την έννοια της εξέλιξης και της μεταμόρφωσης.
Συνεπής με τους στόχους του Project Space του Μουσείου, η έκθεση αποσκοπεί να δώσει την ευκαιρία στην ίδια την καλλιτέχνιδα να δει τη δουλειά της μέσα από την οπτική άλλων καλλιτεχνών και επιμελητών, καθώς και να πειραματισθεί με μορφές τέχνης πέραν αυτών που η ίδια χρησιμοποιεί. Συγχρόνως, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να έρθει για ακόμη μια φορά σε επαφή με το “σύμπαν του καλλιτέχνη”.
Η Ράνια Εμμανουηλίδου χρησιμοποιεί τη σύγχρονη ζωγραφική για να αφηγηθεί ιστορίες που θυμίζουν στιγμιότυπα από ένα ανολοκλήρωτο θεατρικό έργο, όπως εύστοχα έχει παρατηρήσει η ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια Αρετή Λεοπούλου. Τα στιγμιότυπα αυτά παίζουν με την ένταση ανάμεσα σε μια ευχάριστη, σχεδόν παραμυθένια εικόνα, και σε μια ανοίκεια απειλητική ατμόσφαιρα. Η αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει το καταρχάς οικείο και γνώριμο διαταράσσεται, όταν ο θεατής κοιτάξει καλύτερα και διαπιστώσει πως μια έντεχνα διακριτική λεπτομέρεια ανατρέπει αυτήν την ψευδαίσθηση. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι φρικιαστικό, ακόμη και γκροτέσκο. Η Εμμανουηλίδου αποδίδει το ίδιο καλά και τις δύο πλευρές, τόσο αυτή της ηρεμίας, όσο και εκείνη του φόβου και της απέχθειας, έτσι ώστε να αναρωτιέται κανείς ποια είναι τελικά η πραγματικότητα –είναι αλήθεια το ροζ ή το μαύρο;

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Project Space του ΜΜΣΤ, έτσι ώστε μέσα από την παρουσίαση των έργων μιας σειράς που βρίσκεται σε εξέλιξη να θίξει ζητήματα που έχουν σχέση τόσο με τη θεματική της εικαστικού –τη διαδικασία εξέλιξης και μεταμόρφωσης– αλλά και με τη σύγχρονη ζωγραφική, την παραγωγή και την παρουσίασή της.

Εκτός από έργα ζωγραφικά, η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά και βίντεο (η καλλιτέχνιδα πειραματίζεται για πρώτη φορά με το μέσο, με τη βοήθεια του Γιάννη Καράμπελα), καθώς και έντυπο με οπτικό υλικό και κείμενα-σχόλια επιμελητών (Βασίλη Αμανατίδη, Ελένης Γαρουφαλιά, Απόστολου Καλφόπουλου, Αρετής Λεοπούλου, Λυδίας Χατζηιακώβου), σχεδιασμένο από τους Απόστολο Ρίζο και Τάσο Ευφραιμίδη, με αφορμή τη συγκεκριμένη παρουσίαση. Επίσης, δράσεις, ομιλίες και performances, που σχετίζονται με τη θεματική της εικαστικού και που σχεδιάζονται σε συνεργασία με άλλους δημιουργούς, κατά τη διάρκεια εξέλιξης του project.

Το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει δύο performances, από τον ποιητή Βασίλη Αμανατίδη και από τον ηθοποιό Γιώργο Κωνσταντινίδη, προβολή του έργου βίντεο animation της Λίας Ψωμά “Endless Tales”, ομιλία με θέμα «Η ετερότητα στο Μουσείο» από τον μουσειολόγο Κωνσταντίνο Λύρατζη κ.ά.

(Tο πρόγραμμα των δράσεων θα ανακοινωθεί σύντομα μέσω της ιστοσελίδας του ΜΜΣΤ, www.mmca.org.gr, και της ArtBOX.gr, www.artbox.gr).

__________________________________________________________

Info
Ράνια Εμμανουηλίδου - “Ορλάντο”
Επιμέλεια: Λυδία Χατζηιακώβου
Εγκαίνια: 6 Μαΐου 2011, 20.30
Διάρκεια: 7 Μαΐου – 26 Ιουνίου 2011

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ), 546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002 & 2310 281212, Φ: 2310 281567
http://www.mmca.org.gr/, http://mmcart.blogspot.com/
mmcart@mmca.org.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 10.00-18.00
Τετάρτη, 10.00-22.00, Παρασκευή, 10.00-19.00
Κυριακή, 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά

Ράνια Εμμανουηλίδου – Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1979 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ατομικές εκθέσεις
Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη (2008)˙ Ίδρυμα Μάργαρη, Αμφιλοχία (2003).

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)
Art Athina 11, Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Αθήνα (2011)˙ Art Athina 10, Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Αθήνα (2010)˙ Το όμορφο δεν είναι παρά η αρχή του τρομερού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2009-2010) ˙ Αταξίες – Έλληνες καλλιτέχνες από τη Συλλογή Μπέλτσιου, Πινακοθήκη Μάργαρη και Dynamo Project Space (2009)˙ Art Athina 09, Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Αθήνα (2009)˙ Coitus Interuptus, Public Room, Σκόπια (2008 – ατομική παρουσίαση με τη Μαριάννα Ιγνατάκη)˙ Women Only, Συλλογή Μπέλτσιου, Πινακοθήκη Μάργαρη, Αμφιλοχία (2008)˙ Neoerotica Boudoir Street Stories, Ίδρυμα Μάργαρη, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμφιλοχίας και Πεδίο Δράσης 08, ετήσιο εικαστικό φεστιβάλ, Θεσσαλονίκη (2008)˙ Art Athina 08,Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Αθήνα (2008)˙ 13η Μπιενάλε νέων της Μεσογείου, Μπάρι (2008)˙ Fresco & Salty 3, Ίδρυμα Μάργαρη, Αμφιλοχία και Πεδίο Δράσης 07, ετήσιο εικαστικό φεστιβάλ, Θεσσαλονίκη (2007)˙ Art Athina 07, Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Helexpo, Αθήνα (2007)˙ 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ετεροτοπίες, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (2007)˙ 3ο Φεστιβάλ Γυναικών Δημιουργών των 2 Θαλασσών – Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2006)˙ Στην Εξοχή – Συλλογή Μπέλτσιου, Μύλος Ματσόπουλου, Τρίκαλα (2006)˙ Exclusive Travel, γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Helexpo, Αθήνα (2006)˙ 10 Κείμενα και 15 έργα για τον Οδυσσέα, Μύλος, Θεσσαλονίκη (2005)˙ Co-Existence, γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη (2005)˙ Έκθεση Αποφοίτων, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (Βραβείο) (2004)˙ Open Studios 3, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2004)˙ Ανοιχτές Πόρτες ´04, Α.Π.Θ, Θεσσαλονίκη (2004)˙ Συνέργεια, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας (2004)˙ Frissiras Award, Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα (2003)˙ Πεδίο Δράσης Κόδρα, ετήσιο εικαστικό φεστιβάλ, Θεσσαλονίκη (2003)˙ Ανοιχτές Πόρτες ´03, Α.Π.Θ, Θεσσαλονίκη (2003)˙ Από το κείμενο στην Εικόνα, Τελλόγλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη (2002)˙ Συλλογή Μάργαρη και έργα του John Bicknell, ’Iδρυμα Μάργαρη, Aμφιλοχία (2001)˙ Πεδίο Δράσης Κόδρα, Θεσσαλονίκη (2001)˙ Crtezi I Grafike, Dom kulture “Studentski Grad” Galerija, Βελιγράδι, Σερβία (2001).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
PROJECT SPACE

Στόχος του Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι να ρίξει φως στη στιγμή της γέννησης της ιδέας που οδηγεί στη δημιουργία του σύγχρονου έργου τέχνης.
Στο χώρο του Project Space δημιουργείται το στούντιο του καλλιτέχνη, όχι με τρόπο σκηνογραφικό (ως απεικόνιση μιας υλικής πραγματικότητας), αλλά με τρόπο μεταφορικό: η γέννηση της έμπνευσης συλλαμβάνεται μέσω του υλικού αναφοράς του καλλιτέχνη (βιβλία, ταινίες, μουσική κ.λπ.), καθώς και μέσω συζητήσεων με επιμελητές και θεωρητικούς ή ακόμη και με άλλους καλλιτέχνες. Το “μέσον” είναι καθετί που μπορεί να προκαλέσει την έμπνευση.

Συγχρόνως, στο “εκθεσιακό” τμήμα του χώρου δε στήνεται μια έκθεση με την τυπική της μορφή, αλλά μια καταγραφή του έργου του καλλιτέχνη, ή ακόμη και μια παρουσίαση έργων άλλων καλλιτεχνών, αν αυτό είναι η θέληση ή ο προβληματισμός ή το κέντρισμα που θέλει να προκαλέσει. Ο τρόπος παρουσίασης και η διαμόρφωση του χώρου θα αποφασίζεται κάθε φορά μαζί του και σε συνάρτηση με το έργο του.

Απώτερος στόχος του Project Space είναι να καταστεί το κοινό –ειδικό και μη (φιλότεχνοι, φοιτητές, νέοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες του χώρου, γενικό κοινό…)– μάρτυρας ή ακόμη και συμμέτοχος μιας δημιουργικής διαδικασίας, με τρόπο διαδραστικό και διαφωτιστικό.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσκαλούνται με κριτήριο τη φύση της δουλειάς τους και τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιήσουν τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες ως εμπειρία εποικοδομητική για τους ίδιους και για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: