Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

MMCart

Το ΜΜΣΤ (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) συζητά με όλους εσάς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. "Αντέχουμε" την κριτική, μιλούμε για εκθέσεις και δράσεις και περιμένουμε τα σχόλιά σας για να γίνουμε καλύτεροι!!!!!
Δεκτή είναι επίσης η δημοσιοποίηση δικών σας έργων στο blog, μουσικών videos ακόμη και mini ταινιών!

6 σχόλια:

Annie Honey είπε...

Μάρω, τα συγχαρητήρια μου για την ιδέα του blog! Πιστεύω θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακουστεί και η γνώμη του κόσμου για το μουσείο και τις εκθέσεις, να ξεφύγουμε λίγο απο τις απόψεις των "ειδικών"...θετικά ή αρνητικά σχόλια νομίζω θα βοηθήσουν το ΜΜΣΤ να γίνει ακόμα καλύτερο! Εύχομαι καλή συνέχεια! :) Άννα

Γεωργία είπε...

Δεν είμαι κάτοικος της Θεσσαλονίκης, αλλά στέλνω τις ευχές μου για καλή αρχή και καλή συνέχεια του blog.
Οι επισκέπτες του μουσείου ας... χαρούν το μουσείο,
και οι υπεύθυνοι του μουσείου ας... χαρούν το μουσείο επίσης!

Constantine είπε...

Καλησπέρα,

Πολύ χάρηκα που το ΜΜΣΤ αποφάσισε να εγκαινιάσει ένα blog. Είναι πολύ σημαντικό η ενημέρωση και η επικοινωνία με τον κόσμο να γίνεται άμεσα και ιδιαίτερα στο διαδικτυακό κόσμο.

Ο χώρος του μουσείου είναι πολύ όμορφος και κάθε έκθεση μοναδική.

Η σχέση μου με το μουσείο κρατάει από τα παιδικά μου χρόνια, από την εποχή του δημοτικού σχολείου όπου το είχαμε επισκεφθεί κατά την διάρκεια μιας σχολικής εκπαιδευτικής εκδρομής. Πρόσφατα βρέθηκα και στα εγκαίνια της έκθεσης "ΦΡΕΝΤΥ ΚΑΡΑΜΠΟΤ - ΜΙΧΑΛΗΣ & ΑΓΝΗ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ - Διαδρομές Design Routes" και για άλλη μια φορά ήρθα αντιμέτωπος με την προχειρότητα που διέπει κάθε τέτοιου γεγονός. Τι θέλω να πω με αυτό :


Ελλιπής διαφήμιση της εκάστοτε έκθεσης σε σημείο που πρέπει να έχεις δικό σου άνθρωπο μέσα στο μουσείο για να γνωρίζεις ότι γίνονται τέτοιες εκθέσεις !!!! Είναι πραγματικά ντροπή, διότι είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θα ήθελε να επισκεφτεί το μουσείο αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζει ούτε ότι υπάρχει! Σε αυτό φταίει τοποθεσία του, και γι'αυτό το λόγο γίνεται η διαφήμιση...

Το ανύπαρκτο "Gift Shop" του μουσείου. Δεν είμαι μουσειολόγος ούτε έχω δουλέψει ποτέ σε μουσείο αλλά έχω επισκεφτεί δεκάδες μουσεία, κυρίως στο εξωτερικό. Σε ΌΛΑ ανεξαιρέτως υπάρχει ένα σοβαρό και ΓΕΜΆΤΟ μαγαζί. Δηλαδή υπάρχουν πληθώρα βιβλίων και πολλών αντιτύπων, διαφόρων σουβενίρ σχετικά με τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις και όχι χειροποίητα κοσμήματα που απευθύνονται σε ηλικίες άνω των 60... Έτσι και στην έκθεση που επισκέφθηκα πρόσφατα. Δεν υπήρχε ΟΎΤΕ ΜΙΑ αφίσα με περιεχόμενο της συγκεκριμένης έκθεσης, ούτε τίποτε άλλο εκτός από τον κατάλογο σε περιορισμένα αντίτυπα και σε "τσιμπημένη" τιμή χωρίς φοιτητική έκπτωση! ΝΤΡΟΠΗ...

Η ζωντάνια. Γενικά φαίνεται να επικρατεί μια μιζέρια σε κάθε έκθεση και σε κάθε εγκαίνια έκθεσης. Δεν υπάρχει ζωντάνια. Σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Φαίνεται σαν ένας ιδιωτικός χώρος για λίγους και κυρίως ηλικιωμένους. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την τρίτη ηλικία, ίσα ίσα που θεωρώ ότι επιβάλλεται η συνύπαρξη και επικοινωνία. Αλλά ένα τέτοιο μουσείο ΠΡΕΠΕΙ να έχει "στόχο" του ΚΥΡΙΩΣ τις νεότερες ηλικίες καθώς όπως το λέει και ο τίτλος του μουσείου, είναι "ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ". Πραγματικά δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο αυτό το μουσείο να μην μπορεί να συναγωνιστεί αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού, που πολλά από εκείνα δεν έχουν τα πλεονεκτήματα του "δικού μας" μουσείου.


Θέλω να πιστεύω ότι νέα μυαλά θα φέρουν ΝΕΟ και ΣΥΓΧΡΟΝΟ αέρα στο μουσείο. Θέλω να πιστεύω ότι ο κάθε επισκέπτης θα νιώθει την κάθε του επίσκεψη ως ξεχωριστή "εμπειρία" και θα υπάρχει ένα σοβαρό gift shop με σωστές τιμές και ποικιλία για ΟΛΟΥΣ!

Ευχαριστώ :)

stavroula papadaki είπε...

geia se olous!
http://stavroula-papadaki.blogspot.com/

Maria Iokeimidou είπε...

Καταρχάς συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη ιδέα σας! Το blog σαν μια δίοδος επικοινωνίας με το κοινό είναι μια πολύ καλή κίνηση.

Συμφωνώ απόλυτα με τον/την Constantine. Το μουσείο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και θα έπρεπε να δίνει το στίγμα του πιο δυναμικά. Θα ήταν όντως καλό να στοχεύσει σε νεαρότερο κοινό μιας και αυτό θα βοηθούσε να αναπτυχθεί προς και μια άλλη κατεύθυνση το μουσείο.

Θα ήθελα πολύ να δω δραστηριότητες αφορούν τη σχέση του μουσείου με τους νέους καλλιτέχνες της πόλης με συζητήσεις, workshop για τεχνικά θέματα, παρουσιάσεις, διαλόγους με επιμελιτές έργω τέχνης, ιστορικούς κ.α.
Θα ήταν πολύ όμορφο να δούμε ένα ανανεωμένο cafe που να προσελκύει νεαρό κοινό, ένα μέρος όπου θα είναι τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων για την τέχνη.

Και σε μια ουτοπική πραγματικότητα, το ιδανικό θα ήταν να μεταμορφωνόταν ο χώρος ή τμήμα του χώρου που βρίσκεται τώρα η HELEXPO σε χώρο τέχνης με τη μεταφορά των τμημάτων της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, δημιουργία θεατρικών σκηνών, αιθουσών κινηματογραφικών προβολών, δημιουργία εκθεσιακού χώρου του εικαστικού τμήματος. Έτσι μαζί με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα υπήρχε ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό καλλιτεχνικό κέντρο μέσα στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς άλλα συμφέροντα εμποδίζουν τη δημιουργία ενός τέτοιου πολυχώρου.

Ευχαριστώ

Μαρία

Βασίλης είπε...

Καλημέρα και μπράβο για την ιδέα! Πιστεύω πολύ ότι με αυτόν τον τρόπο το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην όμορφη Θεσσαλονίκη θα γίνεται όλο και καλύτερο διότι θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες απ'ευθείας από τον κόσμο!!